Den otroligt kreativa och sköna processen när man skapar en ny låt – kan se ut på olika sätt!

Börjar det med lite text? Sen melodi, och ackordföljden följer med nästan automatiskt? Eller börjar du med några slingor och fraser, som börjar kännas som en fräsch melodi, för att senare gå vidare med text o.s.v? Andra kanske t.o.m. börjar med att hitta en härlig, ”annorlunda” ackordföljd, för att senare lägga på text med melodi..

Hur man än gör, är det svårt att skriva låtar utan att använda något instrument, och med det prova sig fram, lyssna, testa, lyssna efter igen.. De två vanligaste instrumenten i den här musikaliska processen är utan tvivel gitarr och piano/keyboard. De kan bli som en ”motor” i processen.

Men hur fixar man det här med songwriting om man inte tycker sig behärska något instrument? Hur provar man sig fram med olika ackord- o rytm-idéer när man inte är i stånd att uttrycka dem på en gitarr, piano, etc? Att inte kunna nynna och sjunga till ackord på gitarr/piano vore nog otänkbart för många låtskrivare. Men det finns alternativ…

I det här inlägget ska jag tipsa om några musikprogram, mjukvara till din musikdator, som kommer ge dig en riktig skjuts framåt i din låtskrivar-flow. Program som gör det snabbt och intuitivt att testa olika harmonier och ackordföljder, och kunna lyssna med riktigt härliga naturtrogna instrument-ljud. (Som sagt, dessa är mjukvara för dator, vill du köra med t.ex. iPad finns det andra alternativt.)

Virtuell pianist med kvintcirkel

EzKeys är ett virtuellt piano, med olika instrument att välja mellan, där du snabbt lägger upp pianokomp med olika rytmer utefter de ackord du vill köra. Och det finns en kvintcirkel till hands för att snabbt kunna slänga fram olika ackord och höra hur det blir, och sen ändra och justera.

Kolla in den här videon för att se hur det funkar. 

Man köper olika pianon, t.ex. grand piano, upright eller elpiano. Sen behöver man förstås också några midi-pack med lämpliga stilar som ger en tillgång till riktigt proffsiga pianokomp som spelar upp de ackord man har valt ut.

EzKeys kan användas som ett självständigt program eller som plugin i ett DAW.

Virtuell gitarrist drar eller plockar dina ackord

Du kanske känner att gitarrkomp känns bättre när du skapar låtar, eller att det helt enkelt passar bättre till den stil. Det finns en hel del olika väldigt välljudande virtuella gitarrer, och en av de bästa, som dessutom har en enkel funktion för att skapa komp med ackordföljder är Real Guitar 5, från Musiclab. Den har förresten också en kvintcirkel

Kolla in den här videon, i det fallet med deras ”strata” (det finns fem olika gitarrer att välja mellan.)

Liksom EzKeys, kan Real Guitar 5 användas som ett självständigt program eller som plugin i ett DAW.

De här båda programmen har helt fantastiska ljud och du behöver alltså inte använda några plastiga midi-ljud från datorn, och du har inte heller behov av något extra ljudkort eller annan utrustning. 

Songwriting med ett komplett band till din tjänst!

Band-in-a-Box är ju vanligt för att göra backing tracks att öva till. Men den är också fantastisk som hjälp till att skriva låtar. 

Inlärningskurvan är dock högre jämfört med de föregående programmen. Band-in-a-Box är nämligen otroligt omfattande och har en massa lustiga knappar här o var. Det kan kännas lite gammalmodigt med sitt interface. Programmet kan alltså bli en hämsko till kreativiteten istället för ett hjälpmedel.

Men om du tror du kan stå emot frestelsen att dribbla bort dig bland alla funktioner och möjligheter programmet har  –  eller att du helt enkelt vill ta dig tiden för att dra nytta av ett naturtroget komplett virtuellt band  – jag rekommenderar det varmt!

Lika lätt att skriva in ackord här, även om det inte finns någon kvintcirkel. En ”Chord Builder” finns alltid till hands, där man får tillgång till alla möjliga och omöjliga färgningar till ackord.

Här en tutorial visar en del om hur man kan jobba i Band-in-a-Box: (Videon har inget tal, men text. Spela den gärna i lite högre hastighet.)

Man behöver förstås inte använda hela bandet, eller göra komplicerade arrangemang med intro och endings o sånt. Det går i princip lika bra att låta en gitarr dra ackorden medan man provar sig fram med en idé

Band-in-a-Box spelar antingen midi-ljud, ljud från audio-filer (som höjs o sänks, dras ut o trycks ihop, alltefter tonart och tempo!!) eller blandat. Vill du inte hålla på med midi, skaffa ett paket som har mer av de så kallade ”Real Tracks”. De låter toppenbra och finns i de flesta stilar.

Så, du kanske önskar att du också hade varit musiker och lätt kunde spela upp det som dök upp i huvudet och skapa fritt o otvunget. Men även om du inte har den färdigheten  –  för närvarande i alla fall – låt det inte hindra dig. Musik-software som de här tre programmen ger dig riktigt schysta möjligheter.