Kan såna som Pachelbel hjälpa dig med ditt låtskrivande?

 

Vi vill skapa så mycket och ibland kanske det bara kommer, både ord o melodi. Det flyter på nästan automatiskt. Kanske..

Oftare blir det väl dock så att man antingen har musik färdig men får kämpa för att få till en meningsfull, flytande text.Eller så har man en jätte bra idé till en text, och får den även på pränt. Men då saknas en bra melodi/ackordföljd    och det bör ju helst bli riktigt bra också!

Men har du tänkt på att det inte är fel, utan egentligen helt naturligt att hämta idéer från redan skriven musik? Klassisk musik är t.ex. en outtömlig källa att gräva ur! Och egentligen vilken som helst musikstil, speciellt om den är annorlunda än din egen. ”Lånar” man då en melodislinga eller en ackordföljd, förändrar den lite och sätter den i ett nytt sammanhang, så blir det praktiskt taget som nytt.

Tänk till exempel på Magnus Ugglas ”Hand i Hand”, vars refräng kommer från fyra takter av huvudtemat i Tjajkovskijs Violinkonsert, första satsen. Inte ens omgjord!

 

 

Nu menar jag inte att vi systematiskt ska börja kopiera melodier från klassiska stycken och bara ge de andra namn. Däremot kan de hjälpa oss att få igång kreativiteten.

Dessutom, när det är äldre musik är den ofta inte skyddad av upphovsrätt. Det är alltså ganska riskfritt även om det skulle råka hamna identiska snuttar i dina nya verk. Uggla gör faktiskt inget fel när han ”lånar” viktiga teman på det här sättet. 

( Här en lista över hur många år som gäller för upphovsrätten i olika länder..    )

För om man inte tar sånt man hör och använder det medvetet i sin musik    så gör man det omedvetet. Det man komponerar eller improviserar fram är ofta sånt man redan hört någon gång men glömt bort. Kvar där i bakhuvudet, dyker det bara upp en dag. Kanske något tillvridet och, helt enkelt lite annorlunda. Och då är det väl okej så? ”Inget är nytt under solen”…

Hela det här ämnet om upphovsrätt och plagiat o.s.v. är intressant och förstås inte något att ta lätt på. Det kan säkert bli ett eget inlägg om det längre fram här på bloggen. Under tiden, vill du läsa mer om det, ta en titt på den här intressanta artikeln, med exempel på artister som blivit anklagade och ibland också fällda för plagiat.

Ok, hur får man då inspiration? 

Vi kan titta på ackordföljder. 

Exempel: En väldigt vanlig ackordföljd i musikvärlden är den som brukar kallas ”Pachelbels Kanon”, från den tyske kompositören Johann Pachelbels ”Kanon i D”. Från 1600-talet.

Otaliga nutida artister har använt en identisk eller en smått varierad ackordföljd med en ny melodi, bland andra Oasis i ”Don’t look back in anger” och Pet Shop Boys i ”Go West”. Lyssna o jämför! Självaste ”Let it Be” ligger faktiskt väldigt nära också. Du kanske känner igen andra låtar byggda på samma ackord?

 

Så, varför inte lyssna igenom lite av dina klassiska favoriter och ta speciellt fasta på fina harmonier som kan användas i din egen musikproduktion. Det kan ju vara en kortare ackordföljd på tre, fyra ackord    som får det att klicka till i huvudet och ge idén till något ”nytt”.

Du kanske kan använda kvintcirkeln, förutom allt det gehör du har begåvats med, för att ta ut ackorden. Sen kan man ju variera mycket genom att ändra stämföringen, färgningarna och basgången. 

Nu beror det förstås på hur du brukar göra låtar, men själv börjar jag ofta med ackordföljder som grund för att komma på en melodi, ofta med en färdig text som får ”lotsa” fram det hela. Att det sättet passar mig är nog för att jag mina rötter är improvisations-musik. Där hittar man ju hela tiden på melodislingor över givna ackordföljder. I det fallet vill man ju gärna tro att man hittar på nya saker, men i 99% procent av tonflödet är det säkert sånt som redan hörts förut.

Förresten, kan man bli fälld för plagiat för att man har ”lånat” en ackordföljd, men med en egen melodi? Ja, man har försökt gå till domstol i några såna fall, men jag vet faktiskt inte om man vunnit någon gång. Hur som helst är det riskfritt att använda något som ”Pachelbels Kanon”. Det är ju ungefär samma sak som att använda blues-tolvan, vilket ju inte kan kritiseras av någon.

Ett annat område är beats och trum-patterns, som förstås blir användna om och om igen i olika stilar och sammanhang, utan att det kan räknas som stöld och plagiat. Vad mycket av alla moderna beats, som först har hörts med antingen improviserande jazztrummisar, eller i latinamerikansk musik!

Då kommer man ju också in på det här med samplings-teknik, en annan typ av ”lån”. Det är ju en historia för sig, med alla upphovsrättsliga tvister som har uppstått de senaste 30 åren eller så.

Låtskriveri är alltså sällan skapande av något helt nytt, vare sig det gäller melodin, ackorden, rytmen eller ens texten. Det mesta har gjorts förr i någon version, även om man inte är medveten om det. 

Bekymra dig inte om det, sök inspiration och jobba på bara! ”Inspiration kommer med transpiration”.