Ok, nu skapar du faktiskt musik, och är säker på att du skulle vilja utveckla din musikproduktion. Få till en riktig musikdator. Vill du spela in, men har kräsna öron? Eller skapa beat-baserad musik, men du vill kunna få till en helt superb mix?

I båda fallen behöver du kanske investera i ett bättre ljudkort  – eller ljudinterface/audio interface, som det också kallas. Använder du det inbyggda ljudkortet i datorn, som till synes fungerar utan problem? Vad skulle skillnaden bli om du pluggade in ett finare, externt ljudkort i usb- eller firewire-ingången i datorn?

Innan vi går vidare: till en hemmastudio behöver man förstås mer än ett bra ljudkort. Ljudkällan, t.ex. mikrofonen eller gitarren är väl viktigast av allt. Rummet man är i är också jätteviktigt. Spelar man in, får man med mycket av rummet också i inspelningen, alltså det som väggar och annat reflekterar. (Hade du tänkt spela in din lampa, skrivaren och klassfotot på väggen? Säkert inte…) Många löser det genom att ljudisolera lite.

De moderna ljudkorten håller bra kvalité. De flesta som finns av kända märken som Presonus, Focusrite, Tascam, M-Audio, Apogee, etc, är inte dåliga. Och de större och mer avancerade ljudkorten har ju det mesta (typ rack).

Men du har kanske en laptop vill plugga in ett litet smidigt ljudinterface. Eller du kanske använder en iPad eller iPhone, och det har kommit många nya lösningar för att göra dem till kompletta inspelningsstudios.

Ja, har du begränsad budget och inte vill ha någon stor apparat, kan det fårstås inte ha allt. Då gäller det att välja rätt!

Exempel 1: Du spelar inte in.

Alternativt att du spelar in i en annan musikstudio men mixar i din hemmastudio. Eller du skapar musik ”inne i datorn”, så att säga. Det kan vara loopar i många lager behandlade i ett fullfjädrat program som t.ex. Reason, FL Studio eller Ableton Live.

Din musikdator måste förstås ha tillräckligt med kraft för att processa – och spela upp – alla dina spår med effekter som delay, reverb och kompressorer. Den gör jobbet, och ett ljudkort utöver det som finns inbyggt i datorn skulle faktiskt verka överflödigt. Allt flyter på bra, och du ska inte spela in någonting. (Man kan använda Asio4All drivrutiner.)

Den stora frågan blir då: ger ljudet som kommer ut ur datorn rättvisa åt din musik? Ljudkortet, hårdvaran, påverkar alltså inte materialet som du skapar med hjälp av mjukvaran, men däremot hur du hör det. Och det är ju jätteviktigt när man gör mixar som ska låta toppen och förhoppningsvis avlyssnas av andra i olika ljudapparater och högtalare.

Förutom ljudkortet har förstås då högtalarna och även här också rummet stor betydelse. Är det en budgetstudio är det alltså frågan om det bästa är att först satsa på riktigt bra monitorer. Då behöver du säkert bättre utgångar än det inbyggda ljudkortet har. Men ska du enbart lyssna och mixa med hörlurar kanske det inbyggda ljudkortet räcker.

Ett mer avancerat ljudkort har bättre D/A-omvandlare (som tolkar de Digitala ettorna och nollorna till Analogt ljud) Antagligen har det en inbyggd hörlurs-förstärkare. Och du vill kanske ha fler utgångar för att koppla till diverse externa effekter, eller för att kunna prova surround-ljud som 5.1 och 7.1 .

Exempel 2: Inspelning med professionell ljudkvalité

Du vill spela in och få riktigt kristallklart men varmt och skönt ljud. Nu kommer ju det ljud som går in i datorn i fokus – och det går via ljudkortet. Nu räcker i de flesta fall inte det bästa inbyggda ljudkortet.

Ju mer du betalar får du bättre A/D-omvandlare  – nu alltså det omvända, för att omvandla Analogt ljud till Digitala ettor o nollor. Och minst lika viktigt, riktiga mikrofonförstärkare.

Naturligtvis har din mikrofon, det akustiska rummet också jätte stor betydelse. Är din mikrofon kass, gör ett bättre ljudkort bara att det låter ännu sämre.

Ska du använda en kondensatormikrofon behöver den fantommatning, alltså hjälp från ljudkortet för att få ström. Se alltså till att ditt ljudkort har fantommatning.

En professionell inspelning brukar dock göras i 24 bitar. ”24/96” – ”24” står för bithastigheten, upplösningen (”resolution”). Det påverkar dynamiken och också hur ljudmaterialet svarar på de effekter du använder efteråt. Inbyggda ljudkort har ofta bara 16 bitar. Inspelning med 16 bitar kan resultera i problem med brus.

Samplingsfrekvensen (”sample rate”) brukar vara 96 000 kHz (”96”) eller t.o.m 192 000 kHz. Ditt inbyggda ljudkort har antagligen bara 44 100 kHz. Det handlar om hur många gånger per sekund avsnitt av det inspelade ljudet tas upp och omvandlas till ettor och nollor (datorns ”språk”).

16 bitar och 44 100 kHz är vanlig cd-kvalité och alltså inte alls dåligt. Men när man spelar in blir det en annan femma, speciellt då med rika akustiska ljud som den mänskliga rösten. När man avslutar mixandet med att ”mastra” omvandlar man ljudet till 16 bitar och 44 100 kHz.

En annat problem med ett ordinärt ljudkort är ”latencyn”. Spelar du in kan det bli en fördröjning som är svår att handskas med, och det behövs ett ljudkort som har bra ASIO-drivrutiner, som är anpassade för musikproduktion. Det gör också att datorn kan klara av att spela upp en massa spår samtidigt t.o.m. när du spelar in i hög kvalité. Detta var ännu viktigare förr då datorerna vara svagare.

Hur många ingångar behöver du?

Hur många ska spelas in på en gång? Det finns utmärkta ljudinterface med bara en ingång, som ju räcker om man enbart spelar in ett spår åt gången. Spelar du akustisk gitarr eller piano? Då kanske minst två ingångar är vettigast om du skulle få för dig att spela in med två mikrofoner.

Eller behöver du mika upp ett trumset? I så fall måste ditt ljudkort ha tillräckligt många ingångar.

Midi? Vill du använda ett midiklaviatur eller en annan midi-kontroll? Nuförtiden används mest usb för att koppla in dem, och ditt ljudkort kanske inte behöver ha midi in/ut.

Sedan finns det förstås olika typ av ljudkort. PCI och PCIe, som monteras in i din stationära dator. PCMCIA pluggas in din laptop om du har en sådan ingång.

Externa ljudkort med USB

De sista åren har de externa ljudkorten blivit mer och mer populära. Det går ju då bra att ta med sig och använda i olika datorer. USB, Firewire eller Thunderbolt. USB räcker nog bra om du inte har väldigt höga krav på prestanda, t.ex. om man kör och och spelar in jättemånga spår samtidigt i sitt DAW.

Andra föredrar att koppla in ljudkortet, inte i en dator utan en iPad eller iPhone vilka har mängder av musikappar, allt i från det mest enkla o intuitiva, till kompletta Daw som till exempel AuriaLjudkortet måste då förstås ha stöd för de apparaterna, och de blir fler och fler. (Se nedan..)

Det kan vara bra att ”googla” lite för att se om andra har haft några kompatibilitets-problem mellan ett visst ljudkort och en viss dator. Bäst att undvika i så fall.

Ofta får man med musik-mjukvara på köpet, som Cubase, Pro Tools, Ableton Live eller Cakewalk Sonar. Akta dig bara för att låta det styra ditt val för mycket.  En massa program som du inte behöver kan lätt ta upp en massa tid.

Här följer några exempel på populära ljudkort i det mindre formatet. men som alla har utmärkta mic preamps. Varje märke har förstås större och mer avancerade ljudkort, om du t.ex. behöver fler in/utgångar:

Apogee One - har en inbyggd mikrofon
Apogee One – har en inbyggd mikrofon

Apogee’s One verkar både läcker och bra. Men bara för Mac… (Finns även för iPad.)

Presonus Audiobox iTwo
Presonus Audiobox iTwo

Presonus Audiobox är populär och inte dyr. (Windows/Mac/iPad)

Ett bra alternativ till den är Focusrite iTrack. (Windows/Mac/iPad)

Lite lyxigare: RME Babyface Pro
Lite lyxigare: RME Babyface Pro

För ett lite lyxigare USB-ljudkort, kika på RME Babyface Pro,  som har 4 in- respektive utgångar.

Apogee MiC - USB-mikrofon med inbyggt ljudkort
Apogee MiC – USB-mikrofon med inbyggt ljudkort

Ska du bara spela in med en bra mikrofon, kanske Apogee’s MiC räcker. Den går också bra i iPad och iPhone. USB-mikrofoner är förresten ett intressant kapitel i sig.

Det finns många lösningar för gitarrister, som t.ex. iRig HD 2 från Ik Multimedia.