Använder du ett ljudbibliotek med naturtrogna orkesterljud i dina musikaliska arrangemang? Eller har tänkt på att göra det? Antagligen har IK Multimedia varit i blickfånget.

Deras musik-software Sampletank med stora samlingar av instrument, har överkomliga priser, och många tycker att de är lätta att använda.

Just nu har de kommit ut med ljudbiblioteket Miroslav Philharmonik 2 CE. Vad är det? Och varför är det värt att läsa vidare om?

Ljudbibliotek Miroslav Philharmonic 2 CE

Längst ner har du en video om du vill höra lite hur det låter när man spelar direkt…

Ett bra skäl för många av oss skulle kunna vara att man just nu får den för 99.99 US$ – normalpris 149.99 US$. Fram till den 1 juni (2016).

Och den fulla versionen Miroslav Philharmoniks 2 går lös på 499.99 US$! Mer om skillnaderna mellan CE och fullversionen längre fram.

Vad får du då, och vilken nytta kan du ha av det?

Ljudbiblioteket MIroslav Philharmonic är en komplett symfoniorkester

Du får över 730 ”instrument” byggda på över 10 GB samples från soloinstrument och instrumentsektioner inspelade i Czech National Symphony Orchestra Studios i Prag. Naturligtvis professionella musiker på högklassiska instrument, och…

..det hela är faktiskt ett projekt av en riktig musiker, basisten Miroslav Vitous.

Nu kan du alltså t.ex:

  • orkestrera och skapa instrumental-partier/riff till dina sånger
  • jobba med körarrangemang och höra direkt hur det verkligen låter ( finns 25 ”kör-instrument” )
  • komponera filmmusik/klassisk musik – du får faktiskt en komplett symfoniorkester, inkl. percussion
  • Spela direkt via ett klaviatur med midi, t.ex. någon av ljudbibliotekets fina flyglar, ”Cathedral Organ” eller ”Concert Marimba”
  • ha tillgång till verklighetstrogna soloinstrument som violin, cello, valthorn, oboe, etc.
  • m.m. m.m….

Varför skulle då det här ljudbiblioteket ge dig ett fantastiskt resultat?

Ett kraftfullt verktyg i din hemmastudio

Grundmaterialet, samplingarna, är inte kalla instrument-ljud utan har karaktär. Ljuden har mycket värme, känsla och liv, så det är inte svårt att skapa vacker musik med dem (förutsatt att du har lite skaparglädje också).

Dessutom är det lätt att variera instrumentens artikulationer, t.ex. staccato, legato. Visst blir det tråkigt med exempelvis ett stråkljud där alla toner får samma anslag och ”stråkdrag”? Men inte med Miroslav Philharmonic. Du lägger lätt in olika artikulationer och varierar tonen – medan du spelar, eller efteråt.

Förutom det får du en omfattande sample-editor. Ljuden låter inte lika hela tiden.

Effekterna (34 st.) är högklassiga. ConvoRoom är ett speciellt reverb där du genom ett interface i 3D liksom kan ”gå in i”, och få en speciell känsla för rummet instrumenten spelar i.

Miroslav Philharmonic Convoroom

Titta närmare på detta ljudbibliotek, som används som en plugin ( AAX, VST, eller Audio Units ) eller som självständigt program, allt med hjälp av softsynthen Sampletank (följer med).

Vad är då skillnaden mellan fullversionen och CE, ”Classic Edition”? Inte mer än att själva ljudbiblioteket är mindre. Fullversionen har över 2700 ”instrument” – ca 58 GB att ladda ner, jämfört med CE-versionens 10 GB: För övrigt har de samma funktioner och möjligheter.

Studera detaljerna, om det faller dig i smaken, köp och ladda ner det direkt här….. (ej affiliatelänk)

Varför inte lyssna lite på hur de högklassiga och inspirerande ljuden låter?

(Jordan Rudess spelar på fullversionen av Miroslav Philharmonic 2, så en del av ljuden kanske inte finns med på ”Classic Edition”.)