Jag brukar regelbundet läsa Studios forum, och jag borde nog bli bättre på att göra mig hörd där. Viktigt med dialog.

Och här på bloggen blir det ju inte direkt mängder av kommentarer till inläggen, men det beror kanske också lite på mig själv.

Just därför, tar jag nu och ”lånar” lite kommentarer från en superbra tråd på forumet – hoppas forum-medlemmarna har fördrag med det.

Anledningen är att temat för tråden i högsta grad är relevant för den här bloggen.

I slutet av november skrev Studios chefredaktör Mikael Lindkvist artikeln ”När tekniken dödar kreativiteten”, om att sitta med en musikdator och nästan obegränsade möjligheter.

”Jag kommer på mig själv med att jag lägger mer fokus på att ratta in det perfekta ljudet än att hitta själva idéerna. Eller att jag sitter och leker med färdiga loopar som någon annan gjort.”

Han förklarar hur begränsningarna förr ”tvingade fram enklare lösningar”.

”Känner du igen dig?” avslutas artikeln.

Ja, det gör jag!

Musikstudiofeber’s första artikel rörde faktiskt det här temat, i ”Skapa musik med de enkla medlen  – och ”tygla” musikdatorn”  (Den började med ett kort klipp av en av John Lee Hooker’s tidiga inspelningar = inte mycket teknik, men ett överflöd av kreativitet.)

Valmöjligheter i musikstudion
Gör fler valmöjligheter att man producerar mer och bättre musik?

Hur undviker man att alla möjligheter i en digital hemmastudio inte ”kväver” kreativiteten? Eller vad är det som händer egentligen? Att man blir distraherad? Att man blir varse om hur begränsad man själv är? Att man ger sig in på saker som man inte kan (ännu) eller inte riktigt har tid till?

Tråden med samma namn som Lindkvists artikel la till mycket ”kött på benen”. Reflektioner baserade på många års erfarenhet av musikskapande och musikstudios.

(Synsätten varierar nog mycket beroende på vilken bakgrund man har. Jag uppfattade att artikelförfattaren och de flesta som kommenterade på forumet är musiker som spelar in digitalt. Håller man på med datorbaserad musik, som elektronisk eller loop-baserad musik, blir problembilden lite annorlunda.)

Som du kommer att se, så hjälper kommentarerna oss att se lösningar på problemet.

En del av svaret är..

Var fokuserad

D Vibe skriver att det ”gäller att ha en vision om hur det ska låta innan man sätter sig ner och ljuddesignar och mixar, och sen försöker hålla sig till det”.

John NT förklarar utifrån sin egen erfarenhet, ”I det stora hela havet av genres, instrumentkunskap och produktionsknep är alla artistiska visioner per definition smala. Sådär härligt tydliga och vägledande. Så den kunskap som krävs för att uppnå en artistisk vision, blir följaktligen också underbart tydlig.”

Jag håller med. Det vi vill skapa, och som till slut blir riktigt bra, är också genialt enkelt. Det är tekniken som ofta krånglar till det (istället för att vara ett hjälpmedel).

”Teknik o valmöjligheter gör det så segt att de aldrig blir klara säger de flesta.” skriver Guitar Nilsson

Skönt att det finns valmöjligheter, men blir de för många blir man tvungen att förbise några.

Att hålla sig fokuserad kräver självdisciplin nog att kunna ”slå bort” distraktioner. (T.ex. att man gör en halvbra tagning, och sen direkt börja testa olika effekter.)

För att kunna bibehålla fokus…

Håll det enkelt

”Lösningen om man känner sig överhopad av miljoner möjligheter är att begränsa sig. Utgå från enkla byggstenar. Grunden. Inte alla märkliga synthljud som jag iofs är galen i.” Algotezza

Sätt upp realistiska mål. ”Vad skulle jag kunna göra nu, med min kunskap, utrustning och den tid jag har?”

”Alla dessa möjligheter och alla dessa häftiga grejor man kan göra med en dator i musiksammanhang helt enkelt avslöjar lite väl tydligt vilka kreativa begränsningar man egentligen har.”  Burnin Sven

Det är klart, musikskapande är ju också mycket experiment och att ”bryta ny mark”. Se till att bevara nyfikenheten.

Men…

Undvik perfektionism

”Det är nog lite som att måla tavlor, man måste veta när det är dags att ge sig.”  Guitar Nilsson

Med alla möjligheter att korrigera och finslipa tagningar, rytmer och ljud, blir det lätt överarbetat.

”Att sitta och editera ens kassa musikaliska performance i en inspelning till 100% perfektion så tar det död på musikaliteten.”  KillWithSkill

Förutom de här tre punkterna – att vara fokuserad, att hålla det enkelt, och att inte vara perfektionist – är det nog helt enkelt så att man får lov att inse sina begränsningar.

Tänk så här:

Är det rimligt att tro att var och varannan musiker nu kan börja göra sin egna inspelningar, arrangera, mixa, mastra, etc? Jobb som ofta har krävt ett helt lag med proffs, var och en med olika kunskap och förmågor.

Gör det du är bra på, och motstå frestelsen att börja på med något alltför svårt eller tidskrävande.

Går man in med för höga förväntningar, slutar det ofta med besvikelse (”blev det inte bättre än så här?”)

(Det här rådet gäller förstås oss med hemmastudios, och med musiken mest som en hobby. Ska du verkligen satsa på musiken så är det kanske bara…  Kör på!)

Die Hard hävdar att det är ”ett typiskt nybörjarproblem, det där att all teknik hämmar kreativiteten”.

Så börjar du med t.ex. flerkanals-inspelning, se till att lär dig de grejer du behöver så att du behärskar dem utan tekniska huvudbryn. Ta dig tiden som behövs.

Ett enkelt DAW är ju idag otroligt avancerat, så välj ett som verkligen är lärbart och intuitivt.

Eller kanske en digitalporta? ”Nästan allt sitter ju i hur och vad man spelar. Så mycket skapliga o riktigt bra inspelningar jag gör med mina grejer är det få eller ingen av polarna med DAW som gör”, skriver Guitar Nilsson.

Vilka ”grejer”? En Tascam-porta!

Valet av teknik är viktigt, och samtidigt gör även utvecklingen det lite lättare. Många har nog upptäckt att med t.ex. en iPad och någon musikapp, har kreativiteten fått sig ett lyft.

Att trycka och dra direkt på skärmen, i stället för att jobba med en mus, känns naturligare för de flesta. Och den tekniken kommer ju hela tiden att förbättras.

Som rainydays påpekar, ”Det känns som det sätt vi interagerar med tekniken inte fått så mycket fokus däremot. Surfplattor i all ära men jag tror det finns mycket i form av taktil styrning att utforska. Kanske finns det mer plats för det nu när mjukvaran mognat så pass.”

Spännande!

Eller..  du kanske egentligen skulle hålla dig till din gitarr, saxofon, sång, eller vad du nu gör, och hitta någon annan som sköter ”rattarna”?  : )

Sleap säger, ”Jag har massor med spelkompisar som aldrig skulle kunna lära sig något om inspelning på datorer och jag respekterar detta till fullo, det räcker ju om jag kan tekniken. Många människor har ju inte viljan eller tiden att lära sig, de vill ju fokusera på sitt spel.”

Glädjen med musiken är det viktigaste. Förlora inte den!

Och sök inte kreativiteten genom att köpa mer studio-prylar. Den kommer snarare genom att samarbeta med andra, uppleva andras musik, och genom andra stora upplevelser i livet.