Du sitter inne med så mycket inspiration och idéer till olika musik-projekt. Du har en hemmastudio med en hyfsad mikrofon färdig för att börja spela in vokal-spår. Kanske t.o.m. tillgång till en professionell studio.

Dessutom, du har en inre övertygelse om att du har talang för att sjunga.

Förutom det har du kanske också brinnande önskan att sjunga inför publik, kanske med ett band.

Men du får inte till det! Rädsla för att ta så mycket som en ton inför andra hindrar dig!
 

Mer än rampfeber

Det handlar nu inte om vanlig ”rampfeber”, hög nervositet innan man ska sjunga inför en publik eller vid något event.

Den är ju ganska naturlig, och det finns ju många sätt lära sig att handskas med den nervositeten.

Många erfarna, professionella sångare uppträder ständigt med en en fruktan för att ”inte nå den där höga tonen”, ”få nasal klangfärg”, ”glömma texten”, och liknande.

Kontrollerad, är sådan nervositet både normal och nyttig, eftersom den får en att ge allt. Sedan hjälper ju t.ex. mycket träning till att komma över tekniska problem, som t.ex. konstig klangfärg, sjunga höga toner m.m.

Däremot, om man blir hypernervös bara av att sjunga några toner inför nära vänner/familj, eller inte ens vågar det – då är det lite allvarligare.

Ja, du kanske kanske aldrig sjunger (eller spelar) inför någon överhuvudtaget.

Är situationen så illa, kanske en liknande rädsla hindrar dig från att ta mikrofonen och spela in dig själv i din hemmastudio. Du kanske försöker ibland, men din ingrodda nervositet, som gör att din kropp låser sig, gör att de resultatet blir så där halvbra, och det får dig att tvivla än mer på din sång-förmåga.

Hur kan man vara rädd för att sjunga?

En väldigt vanlig orsak är faktiskt att någon i det förgångna har sagt eller på annat sätt visat att de inte tycker om att du sjunger – och du det har gått rätt in i märgen på dig.

Någon släkting eller lärare som sagt ”han kan inte hålla tonen” eller ”du har ingen sångröst”, när man var liten.

Kritik, den må ha varit allvarligt menad eller mer bara som en tanklös kommentar, men du har tagit den på fullaste allvar. Fram till nu har du väldigt svårt att komma igång och börja sjunga inför andra – du kanske är en ”sovrums-sångare”, som bara sjunger när du är helt ensam och tror att ingen kan höra dig.

Det är klart – att ställa sig upp och sjunga innebär ju att öppna sig totalt, uttrycka känslor med sin egen röst. Inte konstigt om det kan vara svårt om man är extremt blyg eller har dåligt självförtroende.

Den som börjar sjunga kommer automatiskt i centrum för allas uppmärksamhet.

Kanske just därför kommer så lätt – ofta tanklösa – kommentarer från omgivningen som går ut på att man ska hålla tyst. Det kan faktiskt vara av avundsjuka, eller ett sätt att hindra att andra får uppmärksamheten.

Ja, det att sjunga inför andra är något väldigt stort, och man blir oerhört känslig för andras åsikter och reaktioner (även inbillade).

Vad kan vara lösningen på det här ganska vanliga problemet?

Bygga upp ett självförtroende

Lösningen är förstås inte bara en, eftersom det här är en komplicerad, psykologiskt betingat hämning. Var och en har ju sin egen historia och personlighet.

Men vi ska strax titta lite närmare på en metod som är en stor hjälp för många.

För övrigt, många har blivit hjälpta av att gå hos en bra sångpedagog. En del har kommit igång efter att de börjat sjunga/spela med andra i ett band, eller börjat sjunga i en kör.

Andra har tagit ”tjuren i hornen” och börjat sjunga lite inför de allra närmaste, sedan lite fler, och till slut mött större publiker. Ett ”trappsteg” i taget – uppåt mot stjärnorna. : )

Det kan ju funka bra om man brukar sjunga och kompa sig själv på t.ex. gitarr/piano.

Att lära sig bättre sångteknik och att värma upp ordenligt kan hjälpa dig oerhört att behärska hög nervositet. Förhindra att kroppen ”låser sig”, t.ex. att andningen inte funkar = skakig sång.

Spela in dig själv hemma

Men det finns en metod som är jättebra både för att få ditt upp sjävförtroendet och samtidigt utveckla din sång. Utan att blanda in någon annan (till att börja med i alla fall).

Det är just att spela in dig själv. Dagens teknik har ju gjort det möjligt för var o en att ha sin lilla musikstudio hemma – t.o.m. på fickan.

Okej, som nämnt tidigare kanske den här hämningen gör det jättesvårt att bara börja spela in sig själv och höra sin egen röst.

Hur kan det vara så?

Jag tror det är för av fruktan för att man ska upptäcka att man inte sjunger så bra som man hoppats kunna (och innerst inne egentligen trott).

Eller rädsla för vad det skulle innebära att man faktiskt visar sig vara oerhört talangfull, och ställs inför beslutet att satsa mer på musiken. Det skulle ju leda till mycket svårare utmaningar. T.ex. att uppträda inför 100-tals eller 1000-tals åskådare.

Nåväl, vill du ta chansen är kanske att spela in dig själv hemma lösningen.

Några tips:

  • Sätt igång nu! Vänta inte tills du t.ex. skaffat en bättre mikrofon/dator. Eller tills du installerat och lärt dig det där andra musikinspelnings-programmet (DAW), som eventuellt är bättre än det du redan har. Sånt kommer inte att hjälpa dig framåt.
  • Börja enkelt, inte med en komplett musikproduktion (även om du skulle ha riktigt schysst utrustning). Spela in ”snuttar” i olika stilar där du känner dig bekväm, för att hitta var din sång funkar bäst, och sedan utveckla det.
  • Känns det riktigt svårt att komma igång, börja med att sjunga in något komiskt, rentav löjligt (revy, burlesk, satir), något som inte förväntas vara precis vackert. Då kan du vänja dig vid att höra din egen röst. Eller börja med att recitera något ur en bok/pjäs/film du gillar, som passar din röst.

Ok, för del kanske det funkar bäst med andra lösningar, som att börja sjunga lite för bäste polarn, föräldrarna, barnen, o.s.v.

Eller rentav söka någon special-behandlig för problemet att inte våga sjunga inför publik. (Finns visst en hel del alternativ, vet icke vad som fungerar.)

Viktigast är att inte ge upp, och lämna tanken på ett aktivt musikliv, trots att du känner att det är en stor passion – en del av dig själv.

Den bistra sanningen är att många berömda, riktigt begåvade sångare har haft liknande problem genom hela sina karriärer, medan de ”löst det” med hjälp av alkohol och droger. Som till sist har gjort slut på deras karriärer.

Det finns bättre sätt.