Ok, du har bestämt att nu ska du producera något något i din hemmastudio – helt på egen hand. I det förra inlägget, såg vi ett exempel på hur man kan få ihop en egen acapella-sång.
Oavsett stil och nivå, kan vi ju göra något liknande, eller hur?
Hur spelar man lättast in sig själv i en musikstudio, kanske utan andras assistans?
Klart att du behöver någon slags mikrofon, hörlurar (för att spela in nya spår medan du lyssnar på de andra), ett rum som inte släpper in alltför mycket oväsen utifrån, och som inte har någon konstig akustik. Du kanske har något instrument (som en gitarr) för att få lite grundkomp som inte blir med på slutmixen.
Ju bättre kvalité på grejerna, ju bättre kan det låta i slutändan.
Dock är det ju lätt att man börjar koncentrera sig mer på utrustningen än på själva musiken. Så blir det ofta för mig – och tyvärr knäcker det ofta kreativiteten. Eller så gör det att allt går så segt så ingenting någonsin blir färdigt.
Kom ihåg: ”Skräp in, skräp ut” Alltså, det spelar ingen roll hur dyrbar utrustning du har om du inte spelar in något bra. Vice versa, det går att göra cool musik med jätte enkla medel. Sätt igång bara!
I det här inlägget ska vi fundera lite på vilken inspelningsapparat eller inspelningsprogram du kan använda. För det kommer man ju inte ifrån. Att välja rätt från början kan också bidra till ett kreativt arbetsflöde.
Vad finns att välja på, och vad är bäst?
För att svara kort – tre kategorier:
Har du en digital portastudio, t.ex. Roland, Tascam eller Zoom, kan det fungera utmärkt.
Sitter du med en dator är ju ett DAW (Digital Audio Workstation) som Cubase, Pro Tools, Ableton Live eller Reaper ett givet alternativ. Det är möjligt att du kommer att behöva ett lite kraftfullare ljudkort än det interna standardljudkortet, för att kunna få programmet att fungera flytande och för att få hyfsad ljudkvalitet. T.ex. ett externt ljudkort som Focusrite Scarlett 2i2.
Nuförtiden börjar väl fler och fler med sin egen musikstudio genom appar till iPad/iPhone. Auria eller Multitrack DAW för att nämna två ganska avancerade. Ett externt ljudkort kan vara att föredra även i det här fallet.
Vad är då bäst?
För att svara enkelt:
Välj det system som inte låter dig grubbla över det tekniska, som innebär det minsta antalet knapptryckningar, och där (helst) inga program krashar : )
Allt sånt sätter nämligen käppar i hjulet för fantasin och inspirationen.
Som ett exempel, titta på den här videon om en app som gör jobbet, om än med många begränsningar.
Alltså, det jag vill säga är inte att den här appen, VoiceJam, är lösningen (antagligen är den inte det för dig). Däremot illustrerar det hur enkelt det bör vara att jobba när du spelar in dig själv på egen hand: Lägga på spår efter spår ovanpå varandra på enklast möjliga sätt = kreativt!
Så, oavsett om du använder en digital porta, en dator med mer eller mindre avancerad musiksoftware, eller en enklare app: försök få din ”workflow” så rak och smidig som möjlig.
(Kanske vinner apparna ändå?)
Till sist ett litet råd:
Låt bli effekter och mixning och sånt medan du spelar in, och arbeta med det i ett senare skede! Det brukar sinka en ganska så rejält.
Alltså, du kanske vill ha med lite kompressor och EQ med någon standard-inställning från början, för att få inspelningen att funka.
Volym och panorering (”pan”) får man ju också justera en del mellan spåren. Men där är det bäst att sätta gränsen!
Så till slut, de tekniska hjälpmedlen bör vara just hjälpmedel, och inte hinder. Det är en bra grundprincip för att komma igång och producera i din hemmastudio, det må vara sång eller instrumentalt.
O andra sidan finns det ju en del psykologiska hinder för att spela in sig själv, etc. Det tar vi upp i ett senare inlägg.