Hej! Nu var det ett tag sen. Andra projekt har gjort att det inte blivit kvar mycket tid och energi för min kära hemmastudio.

Det har kanske varit lika för dig? Men det är väl normalt att det går lite i vågor.

Hur hittar man inspirationen igen då? Glöm inte:Inspiration kommer med transpiration.     : )

Vi får börja jobba bara!

Ofta börjar ju lusten med musik man hör. Om du som jag sjunger – mest för sig själv alltså – kommer nog det här att vara intressant:

Visst blir man inspirerad? Ok, det kanske inte är just din stil, men visst har han musikalisk talang så det skulle räcka till åt några fler av oss?

Har du provat att spela in dig själv med flera stämmor? Kanske ”acapella”, alltså utan instrument-komp?

Jag har försökt, men det är ju inte så lätt som det kan se ut på videon.

Vi kan ju lämna det där med videoinspelning så länge – det är jättehäftigt att ”klona” sig själv så där, men det är ett kapitel för sig.

Jag tycker att L. Young lyckas så otroligt bra med både, arren, lead-sången, stämmorna, basen – och får det riktigt tight och helgjutet. Inspelningskvalitén är det inte några fel på heller. Inte några dåliga mikrofoner.

Kolla t.ex. in 3.08 en gång till.

Och Dancing Machine har han fått till väldigt likt originalet (med Jackson 5): 2.22

Arren är inte enkla heller, här blir ganska så färgade ackord: 1.05

Ibland blir det inte så jättetight, som vid 7.20 . Och det är ju förstås inte lätt att göra allt själv.

Vilket omfång! Kolla det höga registret vid 2.13 . Och så låga toner i bas-stämman?! Kanske använder han pitch shift ibland?

Man kan ju diskutera fördelar och nackdelar med att skapa och producera musik på egen hand, kanske sjunga o spela allt själv.

Kontroll total. Men inte så mycket input från och interaktion med andra musiker.

Va kul det skulle vara att sjunga i en acapella-grupp med tre eller fyra andra likasinnade. Men ibland har man inte den möjligheten, åtminstone inte för tillfället.

I nästa inlägg kanske vi kan fundera lite på hur vi kan komma igång med ett liknande studioprojekt, i vilken still som helst – och antagligen inte på samma nivå som L. Young. Han tillhör ändå semi-eliten bland vokalister, så att säga. ( Hör mer på hans kanal )

Har du mikrofon, hörlurar, dator med någon DAW och hyfsat ljudkort – eller kanske en iPad/iPhone med lämplig app: det kommer att gå!

Under tiden, leta upp lite exempel på andra artister som grejar det så där helt på egen hand. Det må vara i en hemmastudio eller en professionell studio. Med sångstämmor eller instrument-spår lagda på varandra. Kul!