Skulle du vilja träna upp ditt gehör? Eller veta mer om musikteori? Ricci Adams’ musictheory.net finns där, liksom också teoria.com . De här båda webbtjänsterna är helt gratis att använda. Det är bara en fråga om att ge sig på det. Ta dig lite tid!

Jag för min del har alltid fascinerats av snygga ackord och olika sätt att kombinera dem, få dem att fogas samman, och spinna melodier och rytmer över dem, mmmmm…

I ”kött o potatis”-rock o.d. är detta kanske inte så viktigt, musiken har andra kvalitéer. Att kunna en mängd skalor och ha bra gehör är dock säkert intressant för de flesta sologitarrister och andra improvisatörer. Vilken musikstil man än är intresserad av, är det till nytta att kunna lite musikteori om man har en hemmastudio och försöker sig på att producera musik.

Musictheory.net är en enkel och trevlig site att vara på. Den innehåller tre avdelningar: ”Lessons”, ”Excersises” och ”Tools”. I den äldre versionen finns en hel del också på svenska, bland andra språk (classic.musictheory.net/  ”Translations”). Övningarna finns dock ej på svenska, och de är verkligen användbara. Så kan man lära sig de engelska termerna är det en fördel.

Dessutom har man nu några av verktygen som appar till iTunes och iPad, som man kan köpa.

Här finns alltså en mängd korta lektioner inom grundläggande musikteori. Harmonilära, skalor och intervall, taktarter och notvärden. ( Själv saknar jag dock användning av kvintcirkeln, ett utmärkt sätt att tänka när man jobbar med ackord. )

Övningarna i gehör är min favorit. Ställ upp de olika intervall du vill träna på, och försök höra rätt, medan poängen räknas. Likadant när det gäller skalor ( de modala skalorna inräknade ). Eller varför inte ackord, där du kan bli mästare på att identifiera olika ackord bara genom att höra dem. Designen och väldigt enkel och allt fungerar snabbt och bra.

På teoria.com finns det mesta av detta och lite till ( De modala skalorna finns dock inte med ). Slapare är José Rodríguez Alvira, internationellt erkänd lärare/gitarrist/kompositör från Puerto Rico, som tydligen också har tid att webmastra sin egen undervisnings-sajt. ( Man avundas dem som hinner med så mycket. )

Vilken av de här två man gillar bäst beror väl på smak, och vad man behöver. Jag upplever att musictheory.net har en renare design med mindre distraktioner. Teoria.com går däremot lite längre och har t.ex. fler ackordfärgningar man kan använda i ”hörseltestet” eller dess ”Chord Constructor”. Vill man lära sig känna igen ett D+9-5eller ett Bbm9-5 gäller bara teoria.com. Bra site för jazzmusiker kanske.

Jämför och testa de bådas chord ear training:

http://www.musictheory.net/exercises

http://teoria.com/exercises/extensions.php

 

Båda har någon slags ”ackordmaskin”, där man kan se vilka toner som ingår i ett visst ackord:

http://www.musictheory.net/calculators/chord

http://teoria.com/tutorials/chords/06-ac-tool.php

Teoria.com låter dig dessutom testa ditt gehör med ackordföljder. Fantastiskt svårt och utmanande!

http://teoria.com/exercises/pd.php

Att kunna harmonilära hjälper dig att hitta ackorden, såväl när du spelar, som komponerar eller arrangerar.

Att ha ett bra gehör hjälper dig med detsamma.

Alltså, två jätteviktiga musikaliska kompetenser, som dessutom kompletterar varandra. Kan man inte höra vilket ackord som kommer där, kan man lista ut det om man kan lite harmonilära. Vice versa, sitter man och skriver på en låt och inte får ordning på ackorden, kan man med ett bra gehör ta ut de på gitarren eller pianot.

En oändlig värld att utforska. Ha det så kul!