För varje apparat och sladd man måste ha när man spelar i musikstudion, desto fler irritationsmoment och fler potentiella problem. Vad intressant med de nya gitarrerna som har inbyggd modellering!

Kolla in de nya G-5 och GC-1 (med inbyggd synthgitarr) som presenterades på NAMM 2012, och som tidningen Studio skrev om häromveckan. Ett samarbete mellan Fender och Roland. Gitarrerna går förstås att använda på vanligt vis också.

Ja, hittills var man antingen tvungen att koppla gitarren till en förstärkare, som i sin tur måste ha ström. Eller koppla gitarren till en digital multieffekt/pedal och sedan till slutsteg eller hörlurar. Alternativt till datorn, genom ett ljudkort och köra t.ex. Amplitube eller Guitar Rig. Oftast blev det kanske ännu fler dosor och sladdar.

Du kan ”kapa” de flesta steg nu med den nya Stratocaster ”Powered by Roland”, där du egentligen bara behöver ett par hörlurar. Och det utan att förlora möjligheterna med en högkvalitativ digital simulering av förstärkare, effekter och även olika mikrofoner.

Det är klart, det blir nog inte billigare än att köpa en bra gitarr och apparaten för sig. Priserna blir lite högre än Variax-gitarrerna från Line6 som bygger på samma idé. Men det är det kanske värt. Jag hoppas vi snart få höra och läsa lite från de som testat båda. I alla fall enklare att sätta sig och spela nu!