En kompis berättade en gång att för honom funkade det bäst att lägga på trummorna på slutet. Låter kanske lustigt, men fungerar det så är det ju bra… Vad börjar du med?

Tänk dig in i detta: du sitter där med en snabb dator, ett kompetent musikprogram för audio såväl som midi, ett bra ljudkort med fina A/D-omvandlare och lite härliga mjukvaruinstrument. Kanske en riktig amerikansk Fender-gitarr, eller några kraftfulla synthar. För övrigt har du softsyntar med symfoniorkester, brass-sektion, ett Abbey Road-trumset m.m. För att mixa ihop allt saknar du inte diverse vst-plugins och annat för närmast professionell kvalitet. Dessutom – du har en fräsch idé i skallen!

En drömsituation som mycket väl kan vara verklighet idag – utan att man är miljonär. Det är bara det att man kan känna sig lite överväldigad av alla dessa möjligheter, och inte veta var man ska börja. (Då är det ju lätt att gå och fixa en macka och sätta sig framför TV:n istället.) I den professionella världen skulle du kanske till din hjälp ha en producent (kan vara till hjälp eller ”stjälp”), en tekniker som sköter mickar och annat, en annan tekniker vid mixerbordet, plus lite andra assistenter. Men nu ska du göra allt själv.

Var börjar du?

Med metronomen klickande spelar du in lite enkelt ackordspel, och lägger sedan på sång? Eller tycker du det är lättare att börja med att sjunga in och spela in fraser som de kommer, och sedan pussla ihop det? Tycker du kanske om att skriva på pianorullen eller notskrift, och arrangera det mesta innan du lägger på varje stämma. Du är kanske så organisatorisk att du har allt skrivet och planerat på förhand?!

Är man en grupp är ju fördelen att det mesta kan falla på plats automatiskt eftersom den ena kan det, och den andra det etc. Man ”nöter in kugghjulen”, och hittar ett sätt att producera musik tillsammans. Ofta fungerar det också bara på ett sätt. När man är själv har man inte det stödet, men o andra sidan har man friheten att hitta bättre och bättre metoder.

Du står nu kanske där ensam, och dina polare är Pro Tools, Native, M-audio, Shure och Tascam, eller vad de nu heter. Det är du som bestämmer och driver på det hela – på gott och ont. Hur hittar man då vägen från en vision fram till ett ”färdigt” resultat?

Det här kan nog diskuteras mycket. Det finns nog många som på senare tid, allteftersom ”studioarsenalerna” växt allt snabbare, har erfarenhet av hur svårt det är att handskas med all utrustning. Att nå fram till en färdig ”slutprodukt”.

En sak att fundera på:

Hur är det att ”gå in” i din närmast virtuella musikstudio? Kan du hålla ordning och reda, så det är lätt att börja jobba? Exempel: Du sätter på din dator, ditt Windows exempelvis startar upp utan problem, du sätter igång Cubase, Logic eller vad du har och vips står det klart för inspelning med inte för många spår och rätt effekter ipluggade? Eller ”snubblar” man lätt på något?

Den analoga inspelningsstudion har förstås många gånger fler ”burkar” och sladdar, men i den digitala studion finns ju andra problem som kan stöka till det. Det är nog ingen som inte haft ”huvudvärk” av kraschande program, drivrutiner, överbelastad cpu eller liknande som kväver inspirationen. För att inte tala om virus. Även ett väl fungerande system, men med för många program samtidigt på skärmen kan ju stöka till det där uppe i huvudet på en.

Sedan är ju inte den ena den andre lik, så det gäller ju att hitta en workflow som brukar fungera för dig. Ett enkelt och otvunget upplägg som bäddar för spontanitet och, varför inte leklust? Ja, som när man satt och slog på gitarren och nynnade fram en ny melodi.

Hemstudion och dess producent/kompositör/musiker/ljudtekniker  – allt i ett  –  kanske ibland är bäst avstängd, då man jobbar med lite mindre hjälpmedel. Kanske en liten digitalporta? Eller hur är det med t.ex. en iPhone eller iPad med smarta ”appar” – helt fungerande musikprogram – och en specialanpassad mikrofon? Du gör din ”demo” där lekande lätt, och sedan gör du resten i den ”stora” studion? Det tål att tänka på…