En gammal bluesgitarrist/sångare som stampar takten och ibland slår eller skrapar lite på sin gitarr medan han spelar och sjunger – för att vara ärlig, visst svänger det mer än många inspelningar med kompletta, perfekt mikade trumset, helstyva basister och klockrena arr med några dussin professionella studiomusiker? Lyssna på det här klippet:

 

Vad man avundas dem som har ”det där”, och kan sitta och skapa och underhålla så där helt solo. (Och slår inte skon tillräckligt mot golvet kan man ju sätta en träbit under skon, som John Lee Hooker.)

Själv har jag ju mest spelat blåsinstrument, och nuförtiden lite gitarr, men jag har aldrig lärt mig att hålla två rytmer samtidigt, som t.ex. när man sjunger och samtidigt spelar piano el. gitarr.

Men har man en gitarr och en liten musikstudio, med Cubase eller något liknande, borde man ju kunna slå fram någonting rytmiskt, och dubba i flera spår. ”Riff” brukar det kallas. Men en elgitarr kan ju för den delen frambringa alla slags trumliknande ”oljud”, och en akustisk gitarr kan ju bli ett helt formidabelt komp. (Kolla in Tommy Emmanuel t.ex.)

Ska du producera musik därhemma i din ensamhet, är det kanske bäst att hålla det smått. Att inte försöka sig på det där kompletta arret med kompsektion, div. slagverk, blåssektion och stråkar – en hundramansorkester! Möjligheten finns ju förstås, med DAW (digital audio workstation) som klarar av 128 spår, med stora ljudbanker med kompletta symfoniorkestrar o.s.v. Men frågan är om du verkligen klarar av att förverkliga vad du har i huvudet. Det blir en hemskt massa rattande, och innan du gjort hälften har du tröttnat.

Så, tygla musikdatorn! Varför inte börja med att spela in ditt eget komp till din egen sång/melodi – två tracks! Du får både tid över till att göra några alternativtagningar (vilket ju är brukligt), och till sist sitta och justera in några grundeffekter. Ja, låt det vara med bara EQ, kompressor och reverb. Det kan bli riktigt snygg! Och att stampa takten är ju förstås inte ett måste.

Bäst att försöka göra det man är bäst på, och utveckla det. Är du hyfsad pianist, gitarrist, trumpetare eller kan något annat akustiskt instrument – spela in, spela in. Förresten, piano eller keyboard? Med det senare har du nog möjligheten att spela in midi från ett midiklaviatur och få in live-känslan även hos andra instrument, vilka mjukvaruinstrument som t.ex. Sampletank, Halion eller Kontakt Player sedan serverar.

 Sjunger du, finns det knappast något mer spännande och mer utvecklande än att spela in och lägga på dina egna stämmor. (Funkar det för dig så spara slantar till en riktig kondensator-mikrofon, om du inte redan har en!) Med ett brett register kan du ju bli en liten acapella-grupp – med en del falsettsång förstås. Inget är lätt, men med övning… fantastiskt! Och kan man sjunga blues och kompa sig själv – då har man en gåva.